Niets is vervelender dan na een geslaagde vakantie ontdekken dat er waardevolle spullen uit je huis zijn gestolen. Hoe kun je je sieraden, familiefilms en waardevolle munten beschermen tegen inbrekers en brand?
Er worden jaarlijks ruim 90 duizend woninginbraken gepleegd: ongeveer 10 per uur. Afgelopen jaar was het bij vijf van de duizend huizen raak.
Hoe geliefd jouw buurt is bij inbrekers, kun je checken op de website Mijn-Buurtpagina. Daar vind je het aantal (pogingen tot) woninginbraken per wijk in de afgelopen drie maanden.
Natuurlijk doe je er tijdens je vakantie alles aan om inbrekers buiten de deur te houden; bijvoorbeeld met behulp van een alarmsysteem.
Onderbroekenla
Maar zelfs met de beste voorzorgsmaatregelen valt niet 100 procent uit te sluiten dat dieven je huis binnendringen. In dat geval is het belangrijk dat je waardevolle spullen, zoals geld of sieraden, goed opbergt. Dit betekent in ieder geval niet onder je bed of in de la met ondergoed, want dat zijn de eerste plaatsen waar inbrekers kijken.
Een van de veiligste plaatsen om waardevolle spullen te beschermen tegen diefstal èn brand, is een kluis. Dit kan een kluis elders zijn, bij een bank of een andere kluisverhuurder, maar er bestaan ook degelijke thuiskluizen.
Bankkluis
Huurkluizen hebben als voordeel dat ze goed zijn beveiligd. Ze bevinden zich in een goed beveiligd gebouw, in een ruimte die wordt afgesloten met een metersdikke deur. Bovendien zijn je spullen veelal verzekerd.
Wel loopt de verzekerde waarde behoorlijk uiteen. Bij ING bijvoorbeeld is de inhoud van je kluis verzekerd tot 25.000 euro en bij ABN Amro zelfs tot 50.000 euro.
Een nadeel is dat je niet op elk moment bij je spullen kan. Je bent afhankelijk van de openingstijden van het bankfiliaal of de kluizenverhuurder.
Slinkend aanbod
Het aanbod aan kluizen bij banken is de afgelopen jaren flink geslonken. Veel banken hebben het aantal filialen teruggebracht. In de bankkantoren die zijn overgebleven, wordt deze dienst niet altijd meer aangeboden, omdat de kosten te hoog zijn of omdat er onvoldoende personeel is om de veiligheid bij een kluisbezoek te kunnen waarborgen.
SNS en RegioBank verhuren helemaal geen kluizen. Rabobank en ABN Amro doen dat nog wel, maar zij hebben wel gesnoeid in het aanbod. Bij ABN Amro en ING zijn er nog respectievelijk 95 en 96 kantoren waar je een kluis kunt huren. Deze zijn wel verspreid over heel Nederland.
Navraag bij banken leert dat de belangstelling voor kluizen uiteenloopt. ABN Amro signaleert meer opzeggingen dan nieuwe aanvragen, waardoor per saldo de vraag afneemt. Wel zijn er in sommige kantoren en voor sommige kluismaten wachttijden.
ING zag het aantal aanvragen voor een kluis vorig jaar juist toenemen, omdat het aanbod bij concurrenten slonk. Er zijn nu nog op een beperkt aantal kantoren kluizen beschikbaar. Vooral in de Randstad zijn de kluizen goed bezet.
Huurprijs
Een kluis huren bij een bank kan vanaf 44 euro per jaar. Bij ABN Amro krijg je hiervoor een kluis met een deuroppervlak van 50 tot 150 vierkante centimeter. ING vraagt 49,95 euro voor een kluis met een deuroppervlak van 0 tot 100 cm2.
De meest gangbare kluisformaten bij deze banken zijn 151-200 cm2 en 201-300 cm2. Voor de eerstgenoemde kluis moet je bij ABN Amro 60 euro per jaar neertellen en bij ING 57,95 euro. Voor de tweede kluis liggen de kosten op respectievelijk 75 en 89,75 euro. De duurste kluizen kosten ruim 530 euro per jaar.
Er bestaan ook bedrijven die kluizen verhuren. Let er wel op of je spullen zijn verzekerd en zo ja tegen welk bedrag.
Thuiskluis
Je kunt er ook voor kiezen om zelf een kluis te kopen en thuis neer te zetten. Het aanbod is enorm groot. Dat geldt echter ook voor de kwaliteitsverschillen.
Al voor enkele tientjes kun je een thuiskluis bemachtigen, maar deze is vaak wel snel te kraken. In dat geval maak je het een inbreker extra gemakkelijk, want hij kan niet alleen vlot de kluisdeur openen, maar vindt ook alle waardevolle spullen netjes op één plaats. Wil je kwaliteit, dan ben je al snel enkele honderden euro’s kwijt.
Er bestaan drie soorten kluizen: inbraakwerend, brandwerend of zowel brand- als inbraakwereld. Kluizen in de laatste categorie zijn doorgaans duurder.
Inbraakwerend
Hoe goed een kluis is bestand tegen dieven kun je aflezen aan de zogeheten indicatie waardeberging. Dit is een bedrag dat aangeeft hoeveel geld je veilig in de kluist kunt opbergen. Hoe hoger dit getal, hoe inbraakwerender de kluis.
Het cijfer wordt bepaald door de Stichting Kwaliteitsbeoordeling Brandkasten (SKB). Aan een thuiskluis hoeven minder hoge eisen te worden gesteld dan aan een kluis in een bedrijf, omdat de dieven vaak minder professioneel zijn: het gaat vaak om gelegenheidsdieven.
Brandwerend
De brandwerendheid van een safe wordt uitgedrukt in minuten. Dit is de tijd dat de kluis in de brandhaard kan staan voor de inhoud beschadigd raakt. Voor moderne woningen is een uur vaak voldoende. Heb je een wat ouder huis, dan kun je een wat sterkere brandwerendheid overwegen.
Er staat bij de brandwerendheid ook vermeld voor welke spullen dit geldt. Berg je uitsluitend papieren op, dan moet de safe bescherming bieden tot 176 graden hitte. Wil je ook dvd’s, videotapes en externe schijven tegen de vlammenzee beschermen, dan mag de temperatuur in de safe niet boven de 52 graden uitkomen. Informeer in dit geval ook in hoeverre de kluis is bestand tegen een hogere luchtvochtigheid.
Wat je in je kluis opbergt, bepaalt uiteraard ook het formaat van de kluis. Gaat het alleen om geld en sieraden, dan volstaat een kleinere kluis, dan wanneer je ook diploma’s of een testament wil opbergen.
Een kluis is alleen bestand tegen grijpgrage vingers als dieven hem niet kunnen meenemen. Kluizendistributeur De Raat Security Products adviseert desgevraagd om inbraakwerende of combinatiekluizen kluizen lichter dan 1.000 kilogram te verankeren in de muur of de vloer. Bij brandwerende kluizen is verankering niet mogelijk. Vooral kluizen tot 110 kilogram zijn volgens de kluizenspecialist vrij eenvoudig je huis uit te tillen.
Heb je een kostbaarhedenverzekering afgesloten, overleg dan met je verzekeraar naar eventuele eisen. Zo zijn duurdere sieraden soms alleen verzekerd als ze in een in verankerde kluis zijn opgeslagen. Sommige verzekeraars eisen dat een kluis niet alleen is gebouwd volgens bepaalde voorschriften, maar ook is getest.
Sloten
Er bestaan verschillende sloten. Het ene type slot is niet per definitie beter dan het andere. Kies je voor een slot met sleutel, zorg er dan voor dat je de sleutel niet elders in huis bewaart.
Bij een cijfercombinatieslot heb je geen sleutel nodig en heb je ook niet te maken met elektronica die kan haperen. Maar het duurt wel iets langer om de kluis open te krijgen. Dit laatste geldt niet voor het elektronisch codeslot. Dit slot heeft ook als voordeel dat je de code snel kunt veranderen en dat meer mensen er gebruik van kunnen maken.
Of een thuiskluis een zinvolle investering is, is een individuele keuze. Heb je een kostbaarhedenverzekering, dan is een safe soms verplicht om voor een vergoeding in aanmerking te kunnen komen. Ook de aard van de kostbaarheden is van belang.
Wil je alleen spullen met een materiële waarde beschermen, zoals geld of een goudstaafje, dan volstaat wellicht alleen een verzekering. Gaat het echter om spullen met een emotionele waarde, zoals familiesieraden, dan is een kluis het overwegen waard. Want die spullen zijn onvervangbaar.
Bron: z24.nl